10201浏览

Arduino懷舊8bit遊戲機 咭片大細玩黑白!

Arduino懷舊8bit遊戲機 咭片大細玩黑白!图1

Arduino微電腦係一個open source微電腦控制板,任何人都可以上arduino.cc網站自己DIY整到,花多啲心機,機械人都可以整隻出嚟。外國有公司就利用Arduino整咗個懷舊8bit遊戲機GAMEBUINO出嚟,十足當年嘅Gameboy,畫面都係黑白,仲有埋microUSB、microSD同埋兩個I2C插頭,佢仲有個完整嘅Library等初學者可以輕鬆寫Game,又支援雙打,細細部同一張咭片差唔多大細,賣港幣$400左右,indiegogo網集緊資,想自己開發遊戲嘅同道中人可以上去支持吓。

Arduino懷舊8bit遊戲機 咭片大細玩黑白!图2

Arduino懷舊8bit遊戲機 咭片大細玩黑白!图3

Arduino懷舊8bit遊戲機 咭片大細玩黑白!图4

Arduino懷舊8bit遊戲機 咭片大細玩黑白!图5

Arduino懷舊8bit遊戲機 咭片大細玩黑白!图6

Arduino懷舊8bit遊戲機 咭片大細玩黑白!图7

Arduino懷舊8bit遊戲機 咭片大細玩黑白!图8

Arduino懷舊8bit遊戲機 咭片大細玩黑白!图9

網站:http://gamebuino.com/

Angelo  初级技匠

这个太有感觉了~~Arduino版掌机啊~~

赛外奇雪  初级技师

我靠,太炫酷了!

Holiday  初级技匠

看起来很高大上的感觉啊
功能也很多,就是怎么能存的下这么多程序的。

lauren  高级技师

前两天还有伙伴说要用arduino做一个游戏机呢

swanglei  中级技神

哦哦哦,这个我喜欢!!!!!可自定义添加IIC设备,这个概念挺不错的~~~

Phoebe  高级技匠

哇哦,这小东西小而强大啊,我们也赶紧做一个吧

Osin  初级技匠

Phoebe 发表于 2014-4-14 22:08
哇哦,这小东西小而强大啊,我们也赶紧做一个吧

飞姐赶紧发力啊,期待Phoeino

Eric  初级技神

酷炫一体化啊~上歪歪啊~小时候只有玩的份儿,现在可以自己做一个,感觉别苹果6爽多了~哈哈哈

Grey  中级技匠

好棒的感觉!

何处不江南  初级技匠

@swanglei 王大师 你喜欢的东西

东崽儿  学徒

真帅,有意思。

alon  见习技师

顶啊~~~

wanglei830205  初级技师

好有复古的感觉

tyjjr  中级技匠

目测手抽筋的节奏